Wydobycie soli w jeziorze Katwe jest jedną z najstarszych gałęzi przemysłu w Ugandzie. Od wieków ludzie wydobywali sól ręcznie jako główny środek utrzymania. Wydobycie tradycyjnymi metodami rozpoczęto podobno już w XVI wieku, a te chyba niewiele się zmieniły - sami zobaczcie...
Jezioro Katwe znajduje się około 550 kilometrów na zachód od Kampali, w dystrykcie Kasese na skraju Parku Narodowego Królowej Elżbiety na północny wschód od jeziora Edwarda i południowy wschód od jeziora George’a - jest to jedno z około 52 jezior kraterowych. Ma powierzchnię około ośmiu mil kwadratowych, a jego brzegi usiane są małymi stawami, z których sól jest wydobywana z dna. Jest ono znane w całej Ugandzie i regionie Afryki Wschodniej z produkcji soli. Podobno wydobywano tu sól już w XVI wieku - to jedna z najstarszych gałęzi przemysłu w Ugandzie. Od wieków ludzie wydobywali sól ręcznie jako główny środek utrzymania, a jezioro Katwe jest głównym producentem soli w Ugandzie.
My najpierw dotarliśmy do osady Katwe położonej na wzniesieniu nad jeziorem, potem zaś zjechaliśmy na dół do jeziora. Na brzegach wydobywa się z sól z małych stawów, oraz z dna na środku tafli jeziora – jest to wykonywane ręcznie zarówno przez mężczyzn i kobiety, a polega na przebywaniu godzinami w pasie lub klatce piersiowej głęboko w wodzie. Powietrze przesycone jest nieprzyjemnym zapachem siarkowodoru i śladami amoniaku. Kobiety nadal używają motyki do nabierania soli, a mężczyźni kują solankową skałę z dna jeziora zbierając ją na małe drewniane tratwy. Wydobywaniem na środku jeziora z dna zajmują się wyłącznie licencjonowane osoby. Stowarzyszenie Wydobycia Soli Kamiennej wydaje koncesje na wydobycie soli kamiennej ze środka jeziora. Dno jeziora ma grubość 0,8 metra i zawiera około 12 milionów ton soli, różniących się składem i głębokością oraz posiada zapasy soli, które według szacunków mogą utrzymać przemysłowy zakład wydobywczy o wydajności 7 ton soli na godzinę przez 34 lata. No właśnie zakład – były podobno próby - pod koniec lat 70-tych rządowa agencja rozwoju, Uganda Development Corporation, zbudowała w okolicy fabrykę do przetwarzania solanki. Budowę przerwały wojny z tamtego okresu, ale fabrykę ukończono w 1982 roku. Działała jednak ona niecały rok i została zamknięta, gdy sól spowodowała korozję maszyn…
Małe stawy zaś, których jest mnóstwo prze brzegu jeziora to „działki” wyznaczające odcinki brzegów jeziora należące do osób prywatnych lub rodzin, często dziedziczone z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu, że jezioro jest zasilane licznymi strumieniami gromadzi się nich płynna solanka, wypełnia liczne otwory prowadzące do głównej skały solnej i rozpuszczają ją w solance. Ciśnienie wulkaniczne następnie wypycha skompresowaną ciecz z powrotem na górę, gdzie jest rozpuszczana, aby stać się roztworem soli, która zestala się w sól po wyparowaniu wody. Istnieją trzy główne rodzaje soli wydobywanych z jeziora: surowa sól na lizawki dla zwierząt w postaci surowego czarnego błota, sól jadalna (chlorek sodu) i niemyta sól. Zarówno praca przy wydobyciu soli, jak i warunki w jakich jest wykonywana są bardzo ciężkie, a technika jej wykonywania nie zmieniła się od lat – jednak mimo tego jest to szansa na utrzymanie i życie dla wielu rodzin.
FILM: KATWE - MIASTECZKO ŁOWCÓW SOLI JAK Z DZIKIEGO ZACHODU
Katwe to nie tylko miejscowość i słone jezioro, ale także dzielnica w Kampali - stolicy kraju. Osiedla Katwe były slumsami i jest to miejsce o największej przestępczości w Kampali - my tylko tamtędy przejeżdżaliśmy, ale aby zobaczyć i poczuć życie Ugandy zachęcamy do obejrzenia filmU "Królowa Katwe". To oparta na faktach historia Phiony Mutesi, ugandyjskiej szachistki, która urodziła się w dzielnicy Katwe - polecamy!!!
POLECANE ARTYKUŁY: